特邀东南大学程明教授来校作学术报告-信息与控制学院

报告人:程明 教授

报告题目:风力发电机系统的研究进展

主持人:刘青山 教授

欢迎广大师生踊跃参加!

江苏省气象能源利用与控制工程技术研究中心

江苏省大数据分析技术重点实验室

江苏省大气环境与装备技术协同创新中心

信息与控制学院

2015年12月17日

报告摘要:随着能源紧缺和环境污染日益严重,可再生源能的开发利用成为必然选择。风力发电因技术相对成熟、成本较低,成为世界主要国家重点开发的可再生能源,风力发电机是风力发电系统的关键。本讲座将介绍风力发电技术的发展趋势,分析发电机系统所提出的新挑点,结合团队的研究工作,介绍风力发电机技术的最新研究成果,包括:新型定子永磁型发电机、磁齿轮复合永磁发电机、新型无刷双馈发电机等。

报告人简介:Ming Cheng,IEEE Fellow and IET Fellow, the Distinguished Professor in the School of Electrical Engineering, Director of the Research Center for Wind Power Generation, and Associate Director of Yancheng Research Institute of New Energy Vehicles, Southeast University. From 2002 to 2009, he served as the Dean of School of Electrical Engineering, Southeast University. As a Visiting Professor, he worked in the Wisconsin Electric Machines and Power Electronics Consortium (WEMPEC), the University of Wisconsin-Madison from January to April, 2011, and in the Department of Energy Technology, Aalborg University, Denmark from June to July, 2012 and August 2015, respectively. His research interests and experience include design and analysis of permanent magnet machines, variable speed motor drives for electric vehicles, wind power generator system and control, He has published over 400 technical papers, 5 books and 4 book chapters, and holds over 60 issued Chinese invention patents in these areas.

程明,IEEE Fellow,IET Fellow,现任东南大学电气工程学院特聘教授,东南大学风力发电研究中心主任。2002-2009曾任东南大学电气工程学院院长,2011年1-4月美国威斯康-麦迪逊大学访问教授,2012年6-7月、2015年8月丹麦奥尔堡大学访问教授。兼任《Energy Conversion and Management》、《中国电机工程学报》、《电工技术学报》等期刊编委。研究领域:微特电机及测控系统,风力发电技术,电动车驱动控制等,主持国家“863计划”项目、国家“973计划”课题、国家自然科学基金重点项目、国家自然科学基金重大国际(地区)合作研究项目等各类课题50余项,发表论文400多篇(其中SCI收录120余篇),获授权发明专利70余件,获教育部自然科学一等奖、中国机械工业科学技术一等奖、江苏省科技进步二等奖、国际汽车工程师学会(SAE)卓越环保运输奖、通用汽车中国高校汽车领域创新人才奖等学术奖励,和江苏省优秀科技工作者、江苏省“六大人才高峰”学术带头人、江苏省“333工程”中青年科技领军人才、江苏省优秀专利发明人、中达学者等荣誉称号。